dromen afbeelding

Dromen

Iedereen droomt elke nacht. De hersenen staan namelijk niet stil, probeer maar eens een paar seconden helemaal nergens aan te denken. Je merkt het al, dat gaat niet. Je kunt gedachten wel minimaliseren door bijvoorbeeld meditatie, maar helemaal stil leggen kan niet. Met gemiddeld één gedachte per seconde gaat het de hele dag door. Hetzelfde geldt tijdens de slaap. De hersenen zijn zelfs bijzonder actief tijdens de slaap. Wanneer het slaapstadium optreedt genaamd; REM slaap, zijn de hersenen net zo druk als overdag. In dit stadium komen de meeste dromen voor.

Maar waarom dromen wij eigenlijk? Heeft het dromen een doel?

Soms word je wakker na een onverklaarbare droom te hebben gehad, de meesten zullen er verder niet bij stil staan maar alle dromen hebben een betekenis. In dromen worden vaak de gebeurtenissen van die dag verwerkt. De dromen weerspiegelen vaak de gedachten en waar je je veel mee bezig houdt. Doormiddel van dromen kan je onderbewustzijn je veel duidelijk maken. Je onderbewustzijn weet soms dingen die je zelf diep weg hebt gestopt of niet onder ogen wil komen, dromen kunnen dus een boodschap zijn van je onderbewustzijn.

Het uitzoeken en analyseren van dromen kunnen heel verhelderend werken. Sommigen hebben een betekenis die je er niet achter zou zoeken, maar die wel aansluit bij wat er op dit moment in jouw leven speelt.

Alles kan en mag in een droom, er zijn geen grenzen en niks is te gek. Iedereen heeft ook verschillende dromen. Maar er zijn een aantal dromen die vaak voorkomen en natuurlijk een betekenis hebben. Dit zijn de betekenissen van de veelvoorkomende dromen:

 

  1. Dromen dat je valt

Dromen dat je valt is één van de meest voorkomende dromen. Deze dromen weerspiegelen vaak bepaalde onzekerheden en angsten. Deze droom kan betekenen dat je bepaalde dingen niet in de hand hebt en je overweldigd voelt door iets uit het leven, bijvoorbeeld werk of je relatie. Ook gaat deze droom vaak gepaard met de angst om te falen of een minderwaardigheidscomplex.

 

  1. Dromen over achtervolgingen

Iedereen heeft hoogstwaarschijnlijk weleens gedroomd over een achtervolging. In deze dromen wil de achtervolger je vaak iets aan doen.  Meestal ontstaan deze dromen door angsten uit het dagelijks leven, de dromen geven aan hoe je met angst en stress omgaat. De achtervolger kan een weerspiegeling zijn van jezelf. Je eigen nare gevoelens als angst, boosheid of jaloezie kunnen je letterlijk achterna zitten als een dreigend persoon. De droom kan ook de angst voor geweld betekenen. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

  1. Dromen over gevangen zijn

Dromen dat je gevangen gehouden wordt kunnen wijzen op een opgesloten gevoel in het echte leven, bijvoorbeeld in je relatie, carrière of andere factoren die je een gevangen en opgesloten gevoel geven.

 

  1. Dromen dat je zwanger bent of bevalt

Dromen over zwangerschap of bevallen wijzen zelden tot nooit op het ook echt zwanger zijn. De droom betekent dat je jezelf aan het ontwikkelen bent, het kan wijzen op een nieuw idee, nieuw begin, richting of doel.

 

  1. Dromen over vreemdgaan

Dromen dat je zelf vreemdgaat betekent vaak dat je je verwaarloost voelt door je partner. Het vreemdgaan kan ook een misleiding zijn van je onderbewuste en betekenen dat je verwikkeld zult raken in een moeilijke situatie. Wanneer je droomt dat je partner vreemdgaat, duidt dit op de angst om verlaten te worden. Het kan natuurlijk ook de angst om bedrogen te worden weerspiegelen en het gevoel dat je niet voldoet aan de verwachtingen van je partner.

 

  1. Dromen dat je iets mist zoals een boot, vliegtuig of trein

Dromen dat je vervoer of afspraken mist komen veel voor. Het is een gespannen droom met veel frustraties. Deze droom is eigenlijk heel logisch te verklaren, vaak ontstaat het door het idee dat je een belangrijke gebeurtenis of afspraak hebt gemist in het echte leven. Het kan zijn dat je op het punt staat om een belangrijke beslissing te nemen en de droom de angst weerspiegelt van de verkeerde beslissing of de angst om de kans te missen.

 

  1. Dromen over naakt zijn

Naaktheid in dromen kan verschillende dingen betekenen. De dromen lijken altijd vrij normaal tot dat je erachter komt dat je geen kleren draagt. Natuurlijk komt veel schaamte vaak voor in deze dromen, de schaamte wijst op kwetsbaarheid of iets waar je je voor schaamt in het echte leven. Het is een hele symbolische droom want kleren verbergen en in de droom maakt je onderbewuste duidelijk dat je je anders voordoet dan je werkelijk bent. In de droom heb je geen kleren om je je achter te verhullen en ziet iedereen je zoals je bent. Het komt vaak voor dat wanneer je deze droom hebt, je in het echte leven een gekleineerd gevoel hebt, wat vaak gepaard gaat met schaamte en het niet durven tonen van je echte gevoelens.

 

  1. Dromen over slechte tanden, tanden die uit je mond vallen

Dromen over slechte tanden of tanden die uit je mond vallen zijn vaak enge nare dromen en het voelt heel realistisch. Vaak vallen de tanden achter elkaar uit de mond na bijvoorbeeld een klein tikje of verkruimelen tot kleine stukjes. Loszittende of tanden die uit de mond vallen kunnen staan voor het verliezen van kracht en het gevoel van krachteloosheid. Het kan zijn dat je je zwak voelt lichamelijk of mentaal. Het kan wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen of op een minderwaardigheidscomplex. Het onderbewust zijn wil duidelijk maken dat je wat krachtiger en assertiever moet worden. Dromen over tanden kunnen ook betekenen dat je onzeker bent over je uiterlijk. Tanden zijn een belangrijk onderdeel voor het mooi en zelfverzekerd voelen. Wanneer deze heel lelijk zijn in de droom, kapot of eruit vallen kan dit wijzen op onzekerheden en de angst dat je niet goed overkomt op anderen of een gebrek aan libido en de gevolgen van het ouder worden.

 

  1. Dromen over kapotte apparatuur

Het dromen over kapotte apparatuur komt tegenwoordig heel veel voor. Misschien komt dit omdat iedereen de laatste jaren zoveel waarde hecht aan apparatuur en geen leven meer zonder kan voorstellen. De dromen gaan vaak over een mobiele telefoon, die plots stopt met werken of dat je niemand kan bereiken met de mobiele telefoon of dat de telefoon gewoon niet werkt. De verklaring voor deze veelvoorkomende droom is dat het onderbewustzijn een teken geeft dat je het contact met de werkelijkheid verliest. Mocht je dromen dat apparatuur een verlenging is van je lichaam, bijvoorbeeld dat de kapotte telefoon een vervanging is voor een lichaamsdeel. Dan heb je vaak het idee dat dat lichaamsdeel niet werkt zoals het moet of zoals jij zou willen. Dromen over kapotte apparatuur kan ook wijzen op toekomstige ontmoeting met een persoon, waar je zenuwachtig voor bent. Dromen waarin je een telefoonnummer niet kunt draaien geven aan dat je bewust moet worden dat je problemen uit het verleden los moet laten. Het kan ook betekenen dat je moeite hebt met het communiceren en met het doordringen tot iemand.

 

  1. Dromen over de dood

Dromen over de dood van een vriend, vriendin, familie of gewoon iemand die je lief hebt geeft aan dat je een eigenschap van die persoon mist. Het kan ook betekenen dat je die eigenschap mist in jezelf. Dromen over je eigen dood wijst op een overgangsfase in je leven. Het kan zijn dat je spiritueler en wijzer wordt. De droom kan ook betekenen dat je probeert te ontkomen aan de verplichtingen van het dagelijks leven.

 

 

 

Gerelateerde artikelen