Het is zover, je hebt de stoute schoenen aangetrokken en hebt eindelijk – na maanden fantaseren en dromen – je crush uitgevraagd en kreeg een ja als antwoord. Je gaat op date met die éne leuke man of vrouw! Natuurlijk wil je dat je date een succes wordt, echter kan je dit niet afdwingen. Een klik al helemaal niet. Maar met een paar handzame tips ter voorbereiding helpen we je een eind op weg!

young couple having fun at santa monica pier

Tips om je voor te bereiden op een date:

 • Sla knoflook de dag voor je date en op de dag zelf over. Toch vergeten? Eet dan een handjevol verse peterselie, dit neutraliseert en verzacht de scherpe knoflookgeur.

 • Neem vooraf een douche, poets je tanden en trek een outfit aan waar je je goed in voelt.

 • Spuit vooraf een beetje deo – van zenuwen wil je nog weleens gaan zweten – en neem deze mee in je tas voor een tussentijdse touche up.

 • Ga met je eigen vervoer naar je date, dan kun je altijd vertrekken wanneer je zelf wilt.

 • Neem je portemonnee mee, het is anders toch best lullig als je date zijn portemonnee vergeet of vraagt om de rekening te delen.

 • Nog een paar tips om je voor te bereiden op een date:

 • Bedenk vooraf een aantal gespreksonderwerpen om ongemakkelijke stiltes te voorkomen.

 • Wees jezelf, doe je niet anders voor dan je bent – maar ga niet ongegeneerd boeren of scheten laten – voor een 1e date is dat teveel.

 • Spreek altijd af op een openbare plek. Je weet immers nooit wie voor je hebt. Houd een eerste date simpel en sla de bioscoop en het restaurant over. In de bioscoop is het te donker, oogcontact maken is moeilijk en daarbij worden andere bioscoopgangers niet blij als jullie de hele film kletsen. Bij een restaurant moet je een hele maaltijd eten én praten, wat heel vervelend is als het niet klikt. Start ergens op een gezellige plek, denk aan een kopje koffie drinken of ergens een drankje doen. Als het bevalt kun je altijd nog wat anders gaan doen.

 • Laat een bekende altijd weten waar je bent en met wie je hebt afgesproken. Je weet immers nooit echt wie je voor je hebt. En, zet je gps aan mocht je date je ontvoeren dan kunnen ze je altijd terugvinden.

 • Zorg voor een back-up plan. Laat een goede vriend of vriendin op een afgesproken tijdstip tijdens de date even bellen. Excuseer je, en loop even naar buiten. Mocht je date niet bevallen dan kun je teruglopen en aan je date laten weten dat je helaas met spoed weg moet. Natuurlijk is dit niet heel volwassen, beter zou zijn als je het eerlijk zegt en de date uit zit. Bv. ‘Ik vind je heel aardig, maar voel geen klik.

Wat we als echt vervelend ervaren tijdens een date…

Man (23 jaar)
‘Een bekende tegen komen is leuk, maar niet als het je ex is.’

Vrouw (22 jaar)
‘Als je totaal geen klik hebt.’

Man (31 jaar)
‘Ongeïnteresseerd zijn en steeds op de telefoon kijken. Ik investeer ook mijn tijd in de ander.’

Vrouw (20 jaar)
‘Als er gewoon totaal geen overeenkomsten zijn, dus je niet van elkaar begrijpt of kan delen.’

Date ervaringen die je echt niet wilt meemaken..

Vrouw (28 jaar)
‘Hij stelde me op de eerste date voor aan zijn moeder, vervolgens ging hij nog even wat doen en heb ik een kwartier met haar voor de tv gezeten.’

Man (34 jaar)
‘Tijdens onze date bleef ze maar op haar telefoon kijken. Ik heb er een paar keer vriendelijk doch subtiel wat van gezegd, maar ze bleef er mee doorgaan. Opgegeven moment was ik het zat, ik stond op en zei: ik ga weg, want blijkbaar heb jij het druk met andere zaken.’

Vrouw (24 jaar)
‘Wanneer iemand zo trots is dat hij super goed is in het losmaken van bh bandjes. Dat hij dat ook daadwerkelijk de hele tijd bewees door me kleding heen. En toch heb ik de date uitgezeten, maar daarna heb ik hem natuurlijk nooit meer gezien.’

Vrouw (21 jaar)
‘Tijdens het uitgaan ontmoette ik een leuke jongen dacht ik, hij droeg een dikke winterjas. Toen we afspraken deed hij zijn jas uit en bleek hij veel forser te zijn dan ik dacht.’

Man  (22 jaar)
‘Na de film en amper gesproken te hebben zeggen: was gezellig he!’

Vrouw (26 jaar)
‘Met je stoel door het restaurant worden gesleept, omdat je niet a la minute naar hem luistert. Heel gênant vooral als je twee dagen later met je ouders in hetzelfde restaurant gaat eten en toevallig ook aan dezelfde tafel.’

Gerelateerde artikelen